top of page
Search
  • Writer's pictureAlexandros Gerontidis

Νέα δεδομένα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων κατά την περίοδο της πανδημίας



Οι νέες μελέτες που μας έρχονται από το χώρο της ψυχικής υγείας και αφορούν τη συσχέτιση αυτής με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού δυστυχώς δε σταματούν να μας εκπλήσσουν αρνητικά. Ιδιαίτερα δε, σε ό,τι αφορά την κατηγορία των παιδιών και των εφήβων τα αποτελέσματα και τα νούμερα που προκύπτουν είναι αποκαρδιωτικά.


Σύμφωνα με μία τελευταία μετα-ανάλυση (σύνθεση 29 μελετών με συνολικό δείγμα περί τα 80.000 άτομα με ανώτερη ηλικία τα 18 έτη) προκύπτει ότι τα ποσοστά της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους αυξήθηκαν από 11,6% (ποσοστό προ πανδημίας) σε 25,2%, ενώ τα ποσοστά των αγχωδών διαταραχών από 12,9% σε 20,5%.


Τα νούμερα αυτά προκύπτουν και έρχονται ως συνέπεια της πανδημίας και των μέτρων προστασίας που αυτή συνεπάγεται. Ο φόβος να μη μολυνθούν, ο φόβος για την υγεία των γονιών και των υπόλοιπων αγαπημένων προσώπων, οι οικονομικές δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι γονείς τους, τα γεγονότα σταθμοί στη ζωή που οι νεαροί φαίνεται να στερούνται εξαιτίας του lockdown, ο εγκλεισμός, η σχεδόν μηδαμινή κοινωνικοποίηση με την απουσία πραγματικής προσωπικής επαφής, η απουσία από το σχολείο, η μη επαφή με τους δασκάλους και τους συμμαθητές/συμμαθήτριες, το γεγονός ότι ορισμένα παιδιά στερήθηκαν την επαφή και πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης οι οποίες υπήρχαν στα σχολεία τους αλλά και το παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας συνεισέφεραν δραματικά στην αύξηση των παραπάνω ποσοστών. Δυστυχώς όμως χειροτέρευση παρατηρήθηκε και στα ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας ιδιαίτερα σε νεαρά κορίτσια σύμφωνα με το US Centers for Disease control and prevention (https://www.medscape.com/viewarticle/952975)


Η κυρία Katie A. McLaughlin, PhD και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard τόνισε πως η μετα-ανάλυση αυτή μας παρέχει τα πιο ακριβή έως τώρα δεδομένα και στοιχεία για την πραγματική κατάσταση σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων στον καιρό της COVID-19.


Η πιθανή λύση αλλά και ενδεχομένως η οριστική απάντηση στην παραπάνω δραματική κατάσταση δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την οικονομική και την περαιτέρω επιστημονική επένδυση στην ψυχική υγεία, για την οποία με λύπη διαπιστώνουμε ότι επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία και τις συνέπειες που αυτή επιφέρει. Επιπλέον, οι γονείς που διαπιστώνουν αγχώδη, καταθλιπτικά, δυσφορικά ή και γενικώς συμπτώματα αλλαγής στη διάθεση και στη συμπεριφορά των παιδιών τους θα πρέπει να ζητούν άμεση βοήθεια από ειδικούς. Τέλος, σημασία θα πρέπει να δίνουμε επίσης στη διατήρηση ενός φυσιολογικού ωραρίου στον ύπνο, στην υγιεινή διατροφή, στη σωματική δραστηριότητα αλλά και στο χρόνο που περνούν οι νέοι και οι έφηβοι στις οθόνες των υπολογιστών/ηλεκτρονικών συσκευών.


Οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι εδώ και μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε όλα τα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω!


Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μετα-ανάλυση θα βρείτε εδώ:





1,819 views0 comments
bottom of page