top of page
Search
  • Writer's pictureAlexandros Gerontidis

Αρνητικές σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα

Updated: Oct 6, 2020

Για ποιό λόγο οι περισσότερες σκέψεις που κάνουμε είναι επαναλαμβανόμενες και αρνητικές; Γιατί οι αρνητικές σκέψεις έχουν τόση δύναμη και μας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό; Σίγουρη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες όμως πιθανολογούν ότι ευθύνεται το DNA, διάφορες νευροβιολογικές διαδικασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας, καθώς και οι κοινωνικές/πολιτικές/οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.


Μπορούμε να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα; Είναι εφικτό να είμαστε χαρούμενοι, να νιώθουμε όμορφα όλη την ώρα και να κάνουμε μόνο θετικές σκέψεις; Εδώ η απάντηση είναι σίγουρη και ρητή. Όχι! Αυτού του είδους οι σκέψεις και τα συναισθήματα αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης ψυχής και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα επεξεργαστούμε, να τα αποδεχτούμε και να ζήσουμε με αυτά. Η εξοικείωση με τον αρνητικό πόλο του συναισθηματικού φάσματος είναι μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία, στο τέλος όμως ανακουφίζει και λυτρώνει. Και φυσικά όλα αυτά ισχύουν για σκέψεις, συναισθήματα και καταστάσεις που δεν προκαλούν έκπτωση στην ανθρώπινη λειτουργικότητα, ούτε παραπέμπουν σε ψυχοπαθολογικές καταστάσεις και διαταραχές. Και να θυμάστε: Οι κακές σκέψεις θα "μας αφήσουν" όταν θα σταματήσουμε να ταυτιζόμαστε μαζί τους. Όσο τις κυνηγάμε, όσο αγωνιούμε να τις νικήσουμε ή να τις εξαφανίσουμε, τόσο θεριεύουν και μας κυριεύουν.


Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από ένα κείμενο του Mark Manson το οποίο έχει να κάνει με όσα ανέφερα πιο πάνω. Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό σας το παραθέτω: https://markmanson.net/your-two-minds

1,951 views0 comments
bottom of page