top of page
Search
  • Writer's pictureAlexandros Gerontidis

Οι δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και οι μετέπειτα επιπτώσεις τους






Σύμφωνα με μία καινούρια έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Neurology Clinical Practice, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ACEs (Adverse Childhood Experiences -> Δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας) και ορισμένων νευρολογικών παθήσεων, όπως επιληπτικές κρίσεις, ζαλάδες, ημικρανίες, γνωστικά ελλείμματα, καθώς και με καταθλιπτικές αλλά και αγχώδεις διαταραχές.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 198 ενηλίκων, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως εξωτερικοί ασθενείς της νευρολογικής κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Pennsylvania, USA. Το 56% του δείγματος ήταν γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι ανήκαν στο ηλικιακό γκρουπ 50-59 ετών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτός από το ιατρικό τους ιστορικό αλλά και από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 10 ερωτήσεων, το οποίο ερευνούσε την πιθανή έκθεση σε στρεσογόνες και κακοποιητικές συμπεριφορές κατά την παιδική ηλικία, όπως γονική απόρριψη, σωματική κακοποίηση, παραμέληση, καθώς και στην πιθανή ύπαρξη ιστορικού ψυχικών διαταραχών στους γονείς.


Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι όπως αναφέραμε η συσχέτιση νευρολογικών αλλά και ψυχικών διαταραχών στην ενήλικη ζωή με την κακοποίηση, την απόρριψη και την παραμέληση κατά την παιδική ηλικία. Η έκθεση σε χρόνιο στρες κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με νεύρο-βιολογικές αλλαγές στον οργανισμό, οι οποίες μεταγενέστερα προδιαθέτουν σε ανάπτυξη οργανικών παθήσεων, ψυχικών διαταραχών ή ακόμη και σε υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών). Οι εγκέφαλοι των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτή την κρίσιμη ηλικία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία της ύπαρξης ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος στα παιδιά που μεγαλώνουν, το οποίο με τη σειρά του συμβάλει αποφασιστικά στη μεταγενέστερη ψυχική και σωματική υγεία.


Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι είναι δυνατό αλλά και ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε τα παιδιά μας να μη βιώσουν ποτέ κακοποίηση, απόρριψη και παραμέληση. Είναι ύψιστο ζήτημα σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας!


“Adverse childhood experiences are the single greatest unaddressed public health threat facing our nation today ”

Dr Robert Block, the former President of the American Academy of Pediatrics



Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ:








1,775 views0 comments
bottom of page