top of page
Search
  • Writer's pictureAlexandros Gerontidis

Τα "όχι" της ζωής μας





Say #No

Η σημερινή ημέρα αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή για να επανεξετάσουμε τη δύναμη του «όχι» και τη σημασία που έχει στη ζωή μας. Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν ότι το «όχι» είναι αγένεια, αντίκρουση, απόρριψη, ίσως ακόμα και ένδειξη λεκτικής βίας, στη πραγματικότητα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πολλές φορές ένα «όχι» είναι πιο χρήσιμο και πιο δημιουργικό από όλα τα «ναι» του κόσμου. Ένα «όχι» που δείχνει αποφασιστικότητα, που βάζει τον εαυτό μας στο επίκεντρο αντί για τους άλλους (όχι με την εγωιστική έννοια) μπορεί να αποδειχθεί πιο χρήσιμο και λειτουργικό για εμάς, τα σχέδιά μας, ακόμα και για την ψυχολογία μας. Εξάλλου, συνήθως οι κίνδυνοι κρύβονται περισσότερο στα «ναι» παρά στα «όχι».


Όχι λοιπόν στα εξής:


- Στα πολλά, στα υλικά αγαθά και στα δήθεν. Η δύναμη του «όχι» είναι αυτή που θα μας κάνει να εκτιμήσουμε τα μικρά, τα απλά, τα καθημερινά στα οποία βρίσκεται η χαρά και το νόημα της ζωής. «Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας και απ’ ότι φαίνεται είχαν δίκιο. Το «εὖ» λοιπόν βρίσκεται σε όλα αυτά που μας διαφεύγουν τις ώρες που αντί να ζούμε σκεφτόμαστε έντονα, ανησυχούμε, και αναζητούμε ακόμα περισσότερα υλικά αγαθά.


- Στην αλαζονεία, στην έπαρση και στον εγωισμό. Δε μας κάνει άσχημους η πτώση, αλλά η αλαζονεία της τελειότητας. Ας αποτύχουμε στο ιδανικό, στο ιδεατό και στο τέλειο της φαντασίας μας. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε ότι σημασία έχει ο δρόμος, η πορεία και η προσπάθεια. Αυτά είναι που τελικά μπορούν να μας καταστήσουν έμπειρους, σοφούς, ικανούς για ζωή και όχι η έπαρση.


- Στο να ζούμε τις ζωές των άλλων. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα έρθει αναπόφευκτα η στιγμή που θα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πετάξει το πιο πολύτιμο δώρο που μας δόθηκε, την ίδια μας τη ζωή. Σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο ίσως θα ήταν χρήσιμο να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ώστε να σταματήσουμε να είμαστε εξόριστοι από την καρδιά και τις επιθυμίες μας για χάρη τους.


Επίσης, ορισμένες επιπλέον συνήθειες τις οποίες καλό θα ήταν να αρνηθούμε είναι οι εξής: αναβλητικότητα, δικαιολογίες, συγκρίσεις, σπατάλη χρόνου και η υπερβολική ενασχόληση με τα social media.


Το να πούμε «όχι» είναι κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Δεν είναι πάνω από τις δυνατότητές μας, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει κάποιες φορές. Πιστέψτε με, είναι προς όφελός μας!

1,375 views0 comments
bottom of page